Overzicht januari 2024

Januari 2024: Opmerkelijke Verschillen en Overwegend Zonnig

Statistisch gezien wordt januari 2024 beschouwd als een redelijk gangbare januarimaand, maar de maand heeft diverse facetten getoond. Van uiterst zacht en regenachtig winterweer tot een ware winterperiode met sneeuw en lage temperaturen. Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 graden, iets onder het normale gemiddelde van 3,7 graden, verliep januari uiteindelijk iets koeler dan gebruikelijk. Er viel 93,71 mm neerslag in vergelijking met het normale gemiddelde van 76 mm. De zon liet zich deze maand met 62,6 uur zien, wat iets meer is dan het gebruikelijke gemiddelde van 59 uur.

De maand begon en eindigde met opmerkelijk zachte temperaturen die in de dubbele cijfers kwamen. Toch verliep januari iets kouder dan normaal, voornamelijk vanwege de koude periode van ongeveer 7 tot 20 januari. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur uit op 4,1 graden, vergeleken met het normale gemiddelde van 3,7 graden.

11 Vorstdagen en 4 Winterse Dagen

Deze maand registreerden we maar liefst 14 dagen waarop de temperatuur onder het vriespunt daalde. Bovendien werden 4 winterse dagen genoteerd, waarop de maximumtemperatuur gedurende de hele dag onder nul bleef. Vooral de tweede week van januari was koud, met drie opeenvolgende winterse dagen. De laagste temperatuur in Tielt werd ook in deze periode gemeten: op 10 januari daalde het kwik naar -6,3 graden. De hoogste temperatuur werd op 24 januari gemeten, met 12,9 graden.

Iets Natter dan Gemiddeld

De maand begon met vergelijkbaar weer als waarmee 2023 was geëindigd: zacht en regenachtig winterweer. Op nieuwjaarsdag viel er aanzienlijk wat regen, en op 2 januari registreerden we in Tielt maar liefst 25,4 mm neerslag. Ook in de dagen daarna viel er regelmatig neerslag door een zuidwestenwind die buien of regengebieden meebracht. Vanaf de tweede week van januari brak echter een koudere en drogere periode aan.

Zonuren in Tielt

De zon was in januari 62,6 uur te zien tegen 59 normaal.

Luchtkwaliteit

MeteoTielt - Weerstation Tielt houdt nauwlettend de luchtkwaliteit in Tielt in de gaten. Door het gebruik van geavanceerde meetinstrumenten en technologieën, is het mogelijk om de luchtkwaliteit in real-time te registreren en te monitoren.

Overzicht weerstation Tielt

  • Maximum temperatuur: 12,9 graden
  • Minimum temperatuur: -6,3 graden
  • Neerslag: 93,71 mm
  • Windsnelheid: 66 km/h, met rukwinden tot 72,4 km/h

Bijzondere dagen in Tielt

  • Aantal tropische dagen (30 °C of meer) deze maand: 0
  • Aantal zomerse dagen (25 °C of meer) deze maand: 0
  • Aantal warme dagen (20 °C of meer) deze maand: 0
  • Aantal vorstdagen (minimum onder 0 °C) deze maand: 11
  • Aantal ijsdagen (maximum onder 0 °C) deze maand: 4
  • Aantal neerslagdagen deze maand: 19


Aanmelden om een reactie achter te laten