Overzicht juni 2024

Een Maand van Weersveranderingen

Welkom bij het maandoverzicht van juni 2024 voor MeteoTielt - WeerstationTielt. Deze maand kende wisselvallig weer met diverse weersomstandigheden. In dit overzicht bespreken we de temperatuur, regenval en windsnelheid van deze maand.

Temperatuur: 

De gemiddelde temperatuur in juni 2024 was 16,3 graden Celsius. De maand kende een maximumtemperatuur van 31,6 graden op 26 juni en een minimumtemperatuur van 7,7 graden op 2 juni. De temperaturen toonden een stijgende trend met enkele pieken, vooral in de laatste week van de maand. Dit weerspiegelt de overgang naar de zomer met toenemende hittegolven.

Neerslag: 

Juni bracht een totaal van 60,44 mm regen, verspreid over 12 dagen. De regenval was onregelmatig, met de meeste regenbuien in de eerste en derde week van de maand. Vooral op 10 en 20 juni viel er aanzienlijke regen. Deze natte dagen werden afgewisseld met drogere periodes, wat een wisselvallig patroon creëerde.

Wind: 

De windsnelheid varieerde deze maand, met een maximale snelheid van 45,1 km/h en rukwinden tot 46,7 km/h. De gemiddelde windsnelheid was 5,6 km/h. De windrichting bleef overwegend west-noordwest, wat typisch is voor deze tijd van het jaar. De windsterkte kende pieken rond de middagen van 4 en 15 juni, zoals te zien is in de bijgevoegde grafieken.

Zonneschijn en UV-index: 

Gedurende de maand juni 2024 varieerde de zoninstraling aanzienlijk. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bevindingen:

  • Gemiddelde Dagelijkse Zon-instraling: 278.7 W/m²
  • Maximale Zon-instraling: 1146.0 W/m² op een enkele dag.
  • Totaal aantal uren zon-instraling: 316.3 uur gedurende de maand.
Juni 2024 was een maand met aanzienlijke variaties in zowel zoninstraling als UV-index. De pieken in zoninstraling en UV-index vielen vaak samen, vooral in de tweede helft van de maand. Gedurende deze dagen was het belangrijk om maatregelen te nemen ter bescherming tegen de zon.
Het overzicht toont duidelijk dat, ondanks enkele dagen met lage waarden, juni over het algemeen een zonnige maand was met meerdere dagen van hoge zonstraling en bijbehorende UV-index.


Luchtkwaliteit: 

In de maand juni varieerde de luchtkwaliteit aanzienlijk. Zoals zichtbaar in de grafiek, waren er meerdere dagen met verhoogde luchtvervuiling, vooral rond 5 en 20 juni, waarbij de waarden dicht bij 80-90 lagen. Op deze dagen werd aangeraden om buitenshuis activiteiten te beperken.

Tussen de pieken door was de luchtkwaliteit overwegend goed, met waarden rond 30-50. Dit geeft aan dat er voldoende momenten waren waarop de lucht schoon en fris was.

Over het algemeen wisselde juni tussen dagen van goede en matige luchtkwaliteit, maar de overwegende trend was positief, met meerdere groene dagen.

Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in juni over het algemeen acceptabel was, maar enige voorzichtigheid was geboden op de dagen met hogere waarden.

Conclusie:

Juni 2024 was een maand van contrasten met warme dagen, aanzienlijke regenval en wisselende windsnelheden. Dit weersbeeld geeft een goed overzicht van de dynamische en soms onvoorspelbare aard van het weer in Tielt.

Blijf op de hoogte van de laatste weerontwikkelingen met MeteoTielt - WeerstationTielt!

Aanmelden om een reactie achter te laten