Overzicht mei 2024

Warmte, Reg​en en Wind

Welkom bij het maandoverzicht van mei 2024 van MeteoTielt - WeerstationTielt. Deze maand stond in het teken van afwisselend weer met aanzienlijke temperatuurvariaties, regenachtige dagen, en merkbare winden. Hier is een samenvatting van de belangrijkste weergegevens en hun impact op de regio Tielt.

Temperatuur: 

De gemiddelde temperatuur voor mei 2024 lag op 15,2 graden Celsius, wat een aangename lente temperatuur is. Gedurende de maand varieerden de temperaturen sterk. De hoogste gemeten temperatuur was 28,9 graden Celsius, terwijl de laagste temperatuur 7,3 graden Celsius bereikte. De eerste helft van de maand kende een aantal warme dagen, met een piek op 12 mei, gevolgd door een geleidelijke afkoeling tegen het einde van de maand.

Neerslag: 

Mei 2024 was een natte maand met een totale regenval van 101,36 mm, verspreid over 21 dagen. Dit maakte het een vochtige maand, wat zorgde voor weelderige groene landschappen, maar ook voor enkele overlastsituaties. Het regende vooral in de eerste en laatste week van de maand, met een paar droge periodes tussendoor.

Wind: 

De wind speelde een prominente rol deze maand. De maximale windsnelheid werd geregistreerd op 22 mei, met een indrukwekkende 40,4 km/h, en rukwinden bereikten een piek van 40,2 km/h. De gemiddelde windsnelheid voor mei was 5,4 km/h. De winden waren voornamelijk afkomstig uit het west-noordwesten (gemiddeld 283°), wat bijdroeg aan de koelere dagen en nachten halverwege de maand.

Zonneschijn en UV-index: 

De zon scheen deze maand in totaal 279,5 uur, met een gemiddelde dagelijkse zonnestraling van 245,5 W/m² en een maximale straling van 990,0 W/m². De UV-index bereikte een piek van 6,1, wat aangeeft dat er dagen waren met verhoogd risico op UV-blootstelling, vooral rond de midden van de maand. Het is belangrijk dat bewoners tijdens deze piekmomenten extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van zonnebrandcrème en beschermende kleding.

Luchtkwaliteit: 

De luchtkwaliteit in Tielt varieerde sterk in mei. De Air Quality Index (AQI) liet zien dat de maand begon met slechte luchtkwaliteit, met pieken tot 150 op 1 mei. Echter, er waren ook dagen met veel betere luchtkwaliteit, zoals op 3 en 14 mei. De laatste dagen van de maand toonden een verbetering, wat de maand afsloot met een gezondere atmosfeer.

Samenvattend was mei 2024 een dynamische maand in Tielt, gekenmerkt door wisselende temperaturen, aanzienlijke regenval, en krachtige winden. De verbeterde luchtkwaliteit aan het einde van de maand biedt hoop voor een schonere zomer. We kijken uit naar wat juni voor ons in petto heeft!

Blijf op de hoogte van de laatste weerontwikkelingen met MeteoTielt - WeerstationTielt!

Aanmelden om een reactie achter te laten