Overzicht december 2023

December 2023: Warm en nat

Ondanks een vrij koud begin zal december de database in gaan als een warme feestmaand. De gemiddelde temperatuur in Tielt komt uit op 7,3 graden tegen 4,2 normaal. Met 117,61 mm tegen 87 normaal was het een natte december en het was zeer somber met 15,3 uur zon tegen 58 normaal.

December begon nog behoorlijk winters met -5,4 op zaterdag 2 december, de koudste dag van het jaar in Tielt. We kregen niet alleen te maken met vorst, maar ook met winterse neerslag. Op zondag 3 december kleurde Tielt voor een heel korte periode zelfs een beetje wit.


Sneeuw in de Patersdreef

Zeer zacht vervolg van december

En zacht werd het in de rest van december. Vanaf 9 december was het zowel ’s nachts als overdag zacht. Vooral de nachttemperaturen waren hoog met minima die rond of boven 5 graden lagen. En overdag schommelde de temperatuur op de meeste dagen rond een graad of 10.

Temperatuur (°C) december 2023 in Tielt

Het aantal vorstdagen (minima onder nul) is in Tielt door het zachte vervolg van de maand blijven steken op 5 tegen 11 normaal. IJsdagen kwamen niet voor, terwijl dit gemiddeld twee keer per decembermaand is. Ook kwam het nog niet tot matige vorst (minima onder -5 graden), terwijl 2 à 3 keer normaal is. De laagste temperatuur werd in Tielt op 2 december gemeten met -5,4 graden. Het warmst was het in Tielt op 24 december met 13 graden.

Opnieuw een kletsnatte maand

Alleen aan het begin van de maand viel relatief weinig neerslag en er was een korte reeks overwegend droge dagen van 15-18 december. Verder verliepen de meeste dagen kletsnat met veel en langdurige regenval. En anders waren het wel talrijke buien die over Tielt trokken. De regenmeters werden dan ook regelmatig goed gevuld. Uiteindelijk komt de neerslagsom In Tielt uit op 117,61 mm tegen 87 normaal.

Zonuren in Tielt

De zon was in december maar 15,3 uur te zien tegen 58 normaal.


Overzicht weerstation Tielt

  • Maximum temperatuur: 10,7 graden, 30 december
  • Minimum Temperatuur: -5,4 graden, 2 december
  • Neerslag: 117,61 mm
  • Windsnelheid: 50 km/h, met rukwinden tot 57,9 km/h

Bijzondere dagen voor december in Tielt

  • Aantal tropische dagen (30 °C of meer) deze maand: 0 dagen
  • Aantal zomerse dagen (25 °C of meer) deze maand: 0 dagen
  • Aantal warme dagen (20 °C of meer) deze maand: 0 dagen
  • Aantal vorstdagen (minimum onder 0 °C) deze maand: 0 dagen
  • Aantal ijsdagen (maximum onder 0 °C) deze maand: 0 dagen
  • Aantal neerslagdagen deze maand: 20 dagen

Aanmelden om een reactie achter te laten