Overzicht november 2023

November 2023: zacht met zeer natte periodes

Met een gemiddelde temperatuur van 8,2 graden tegen 7,2 normaal was november een warme maand. Verder was de maand nat met in Tielt 245,62 mm tegen 67,8 normaal. De grote afwezige in november was de zon, die scheen maar 23,1 uren tegenover 65 normaal.

De minima en maxima lagen eerst rond de normaal voor de tijd van het jaar, maar in het tweede deel was het duidelijk te warm. De warmste dag was 13 november waar het 15,3 graden werd! In zijn totaal gaf dit een maand die iets te warm was.


Storm Ciarán

Begin november zorgde storm Ciarán zorgde op zijn beurt dan weer voor winderig en regenachtig weer met zijn hoogtepunt op 2 november, toe noteerden we rukwinden tot 86,9 km/h. Ook de dagen erna bleven de lagedrukgebieden de weg naar ons vlot vinden, wat een zeer natte episode inluidde met alle gekende gevolgen.

Zeer natte maand

Bijna elke dag van de maand viel er wel regen, dit leidde tot grote neerslagsommen en wateroverlast. Uiteindelijk viel er in Tielt 245,62 mm. De regen viel in totaal op 25 dagen in Tielt en de meeste regen werd op 14 november genoteerd. In de regenmeter zat toen 35,05 mm.


Afwezige zon

De grote afwezige in november was de zon, die scheen maar 23,1 uren tegenover 65 normaal.


Luchtkwaliteit

Dankzij  de winderige eerste dagen van de maand hadden we 18 dagen met een goede (aqi 0-50) lichtkwaliteit.

Naarmate het weer rustiger werd steeg ook de luchtvervuiling met als resultaat 7 met aanvaardbare (aqi 50-100) en 5 met ongezond voor enkele (aqi 100-150) dagen.

Bij periodes van rustige, stabiele winterkou ontstaat immers dikwijls een zgn. inversie: een bel koude lucht die onder warme luchtlagen blijft hangen. De atmosfeer vlakbij de grond raakt sterk vervuild met o.a. fijne stofdeeltjes

De vervuilde lucht blijft als het ware aan de grond plakken en raakt niet weg, omdat er weinig wind is.


Aanmelden om een reactie achter te laten